Disse tests og scanninger kan skabe tryghed for gravide

Sponsoreret

Det er ikke nogen hemmelighed, at der er mange ting, der kan vække bekymring som gravid. Heldigvis er der ting, du selv kan foretage dig, hvis du ønsker at minimere disse bekymringer.

Er du selv gravid, er det derfor ikke udelukket, at du ønsker dette. Hvis det er tilfældet, så bliver du herunder præsenteret for tests og scanninger, du kan få foretaget. Fælles for disse er, at de kan minimere nogle af de bekymringer, du potentielt har.

1. Trimesterskanning

Det er naturligvis en rigtig god idé at få udført en 1. trimesterskanning. Her er der tale om en ultralydsundersøgelse, der bliver udført i uge 11-14.

I denne forbindelse kigger man efter, om der er liv. Hertil kigger man også efter, om der er mere end ét foster. Ydermere er det også i denne forbindelse, at man beregner terminsdatoen.

Ønsker man at få lavet en beregning af sandsynligheden for, hvorvidt fostret har en kromosomafvigelse, er dette også muligt. For at kunne gøre dette, måler man også nakkefoldens tykkelse.

2. Trimesterscanning

Alle gravide bliver tilbudt en 2. trimesterskanning, som er endnu en ultralydsundersøgelse. Den bliver tilbudt omkring uge 18-21, og i denne forbindelse undersøger man flere forskellige ting. Dette omfatter nedenstående:

  • Barnets størrelse og hjerteslag
  • Hvor meget fostervand, der er
  • Hvordan moderkagen er i livmoderen
  • Hvordan graviditeten udvikler sig
  • Om barnet har synlige misdannelser
  • Om barnet har de vitale organer
  • Om der er tegn på kromosomafvigelser

Derfor er der også tale om en god form for tryghedsscanning, som kan give dig vished for mange forskellige ting. Dermed er det også en god måde at skabe mere tryghed på.

Efter denne scanning kan der også vise sig at være behov for flere ultralydsundersøgelser. Det vil primært være med henblik på at se, om barnet vokser, som det skal. Viser en sådan scanning en afvigelse, vil man blive tilbudt at supplere med udvidet fosterdiagnostik.

NIPT (Non-Invasive Prenatal Testing)

NIPT er en forkortelse for Non-Invasive Prenatal Testing, som er en helt særlig form for blodprøve, der kan tages på den gravid i uge 10+0. Det er en meget pålidelig og risikofri prøve, der gør det muligt at se, om barnet har visse kromosomafvigelser.

Hvis en prøve som denne viser afvigelser, vil det være en god idé at få lavet en moderkage- eller fostervandsprøve. Det er ikke alle gravide, der tilbydes at få en NIPT. Får man det ikke tilbudt, er det dog muligt selv at betale for det, hvis man ønsker at gøre dette.

Se også dette...

Hvad skal sund kost indeholde
Tips

Hvad skal sund kost indeholde?

Vi læser os blinde i så mange faktorer der er en del af en ”sund kost”. Det er bare utrolig svært at finde hoved og