Hvor lang tid tager det at komme sig over fødslen?

Hvor lang tid tager det at komme sig over fødslen?

En graviditet afsluttende med fødslen er altså ikke noget der blot tager ni måneder og så er det slut. Det er en længere proces der kan tage op til år for nogen mennesker om at komme over både fysisk og for nogen også psykisk.

Det sker at mange under graviditeten tænker at lige så snart fødslen er overstået, så er det bare i gang med det ene og det andet, hvor en af disse ting typisk vil være træning.

Det med at træne i et fitnesscenter efter fødslen holder lige så godt som de fleste nytårsforsætter(for mange). Muligvis lige en uge eller to, og så falder det lidt til jorden. Dette er selvfølgelig helt naturligt, da vi ikke rigtig ved hvor vores grænser er i henhold til at arbejde med kroppen som vi har gjort før fødslen, og før graviditeten for den sags skyld. Det er grænser vi er nødt til selv at finde og som vi typisk bliver overrasket over er så ”korte”, så at sige.

Men hvor lang tid tager det sig så rigtigt at komme over graviditeten og fødslen? Er der noget vi kan gøre for at komme godt på vej? Hvordan får man en flad mave efter fødsel? Det er nogle spørgsmål vi vil komme nærmere ind på.

Hvordan er vi påvirket efter fødslen?

Kommer man sig naturligt efter fødsel

Det er vigtigt at være bekendt med hvad og hvordan vi som mennesker af natur reagere efter fødslen. Du skal vide dette før du kan hjælpe dig selv på vej til at bearbejde den.

Mentalt, vil de fleste kvinder opleve en del humørsvingninger af en større kaliber efter fødslen. Dette skyldes at der simpelthen ikke er en hyrde i kroppen til at tage sig af alle de løsslupne hormoner der er i kroppen. Det bliver tilmed helt overvældende med et ekstra lille familiemedlem.

Det sker relativt ofte at disse ustyrlige hormoner kan gå hen og give den nybagte mor en depression i en kortere periode. Hvis du er mand og læser dette, er det vigtigt at se om du kan vurdere om hvorvidt din bedre halvdel potentielt har en depression. Er du kvinde, højst sandsynligt, er det en god idé at spørge din mand om hvad han tror – medmindre du selv er sikker på du har en, eller er godt på vej.

Er dette tilfældet skal du ikke være bleg for at søge en psykolog eller en læge, og du skal være velvidende om at dette er ganske naturligt for kvinder at gå igennem.

Fysisk, varierer det lige så vel som det psykiske for den enkelte kvinde at komme sig over fødslen. Her kommer det an på hvorvidt fødslen har været ved åbningen men også hvis der er blevet benyttet kejsersnit. Alt efter hvad der er blevet brugt, varierer det om hvor hurtigt du som kvinde kan komme dig over fødslen.

Se også: Er strækmærker arveligt?

Snak med din bedre halvdel om fødslen

Dette behøver ikke nødvendigvis kun at være din bedre halvdel, her anbefales det også at snakke med en jordemoder. Fødslen fylder en absurd stor del i vores liv og når vi kvinder i stor grad er hovedaktøren i hele spillet, har vi det ekstremt let ved at bebrejde os selv for en masse småting. Heriblandt hvis fødslen tog lang tid, eller der kom nogle problemer undervejs eller andet lignende.

Dette gør at vi tynger os selv ned i et stort sort hul inde i os selv, som ingen andre kender til da de ikke kan høre vores tanker. Dét at tale om fødslen med vores bedre halvdel, og spørge om hvordan han/hun synes fødslen gik og reflektere over forløbet vil give os en indre ro. Her forholder vi os til det vi høre og vil glemme alle de negative antagelser.

At snakke med en jordemor efter fødslen vil uden tvivl også give dig ro i sindet og derved få dig til at sove bedre om natten. Specielt os danskere har en tendens til at være meget fagligt søgende, og de mennesker med mest erfaring omkring fødslen er en jordemor. Du kan være sikker på at en jordemor nok skal få dig på rette køl med gode råd og nævneværdige oplevelser han/hun har oplevet.

Når du er fri for det psykiske, vil du have mere overskud og energi til at koncentrere dig om din lille baby, om at komme i gang med træning og hvad du ellers har af planer.

Men for lige at opsummere et svar til hovedspørgsmålet, så variere det for kvinde til kvinde. Det bedste råd vil være at gøre det i dit eget tempo og acceptere dette.

Se også dette...

hvad er ftalater? Find svaret her
Tips

Hvad er ftalater?

Hvad er ftalater? Hvis du er en af dem der ikke har 100% styr på, hvad Ftalater er, i hvilke produkter de kan gemme sig