Hvad er ftalater?

Hvad er ftalater? Hvis du er en af dem der ikke har 100% styr på, hvad Ftalater er, i hvilke produkter de kan gemme sig og hvorfor de kan være skadelige i visse mængder – så fortvivl ikke, du er ikke den eneste.

Hvis vi starter fra en ende af, så er ftalater et stof der bruges til at blødgøre PVC (som er en slags plast).

Findes der forskellige typer ftalater?

Ftalater er et stof der er udvundet af olie og er et vandopløseligt stof. De kan inddeles i lavmolekylære og de højmolekylære, og der er forskel på hvor skadelige de er. De lavmolekylære ftalater er det vi kalder reproduktionsskadelige, pga. deres fatale indvirken på reproduktionen på dyreforsøg, og er derfor de farligste af de grupper ftalater.

Disse lavmolekylære ftalater er enten blevet forbudte at bruger, eller står over for nye restriktioner der gør, at producenterne skal søge om en særlig tilladelse for at de må tilsætte dem i deres produkter. Dette er gjort for at begrænse lavmolekylære ftalater til et minimum.

De lavmolekylære ftalater kan du genkende under forkortelserne: DEHP, BBP, DBP og DIPB

De højmolekylære ftalater er ikke klassificerede som skadelige, og ses som uproblematiske at bruge i visse produkter. De højmolekylære ftalater er dog omfattet af et forbud for legetøj der må komme i munden. Der er derfor ikke de samme restriktioner for at bruge de højmolekylære ftalater, som der til gængæld er på de lavmolekylære ftalater.

De højmolekylære ftalater kan du genkende under forkortelserne: DINP, DIDP og DNOP

Vi kan derfor konstatere at de lavmolekylære ftalater er dem du skal undgå i vores produkter.

Se også: Hvordan behandler man tør hud?

Hvor finder du ftalater?

PVC udgør 12% af alt plast der bliver produceret, og PVC er godt at bruge til mange ting, fordi det har lang holdbarhed, lav vægt, lav pris og minimal vedligeholdelse, og PVC er ikke skadeligt i sig selv. PVC og ftalater bliver ofte brugt sammen i fx maling, ledninger, medicinsk udstyr, gulve, tryk på tøj og sports og fritidsartikler.

Det er først når man tilsætter ftaleter til PVC for at blødgøre det, og det så kommer i materialer som vi blandt andet putter i munden eller putter på kroppen, at de begynder at blive skadelige for den menneskelige krop. Derfor er der lavet regler og love om, hvor og hvordan du må bruge ftalater, og især de lavmolekylære ftalater er i mange lande, helt forbudt.

Se også: Tips til god hårpleje

Hvorfor gør ftalater skadelige?

Grunden til at ftalater er skadelige, er pga. deres reproduktionsskadelige virkning, som blandt andet kan skade sædproduktionen hos mænd, hvilket også klassificere det som et hormonforstyrrende stof. Det blev i Danmark forbudt at bruge ftalater i legetøj til børn i 1999, da børn putter legetøj i munden, og derved kommer de vandopløselige ftalater ind i børnenes krop når de savler, sutter og bider i legetøjet.

I Danmark er ftalater som sagt ulovlige, men du skal stadig være kritisk og opmærksom hvis du køber legetøj eller drikkedunke i udlandet. Når du skal spotte de hormonforstyrrende ftalater, kan du kigge på indholdslisten bag på produktet, og kigge efter de ovenstående forkortelser for de skadelige ftalater. Vi var ikke klar over ftalaternes hormonforstyrrende indvirkning, før vi lavede dyreforsøgene, og der er var derfor for mange år siden tilsat disse ftalater i både børns sutter, legetøj og bideringe og legetøjsdyr.

Netop fordi ftalater er et vandopløseligt stof, som binder de sig ikke kun til det PVC de bliver tilsat, men kan når der er væske tilstede transportere sig videre – til fx den din og min krop.

Vandflasker og drikkedunke er fx meget omtalte i forbindelse med ftalater, da de jo er lavet af blød plast, i mange tilfælde indeholder ftalater. Når du drikker vand af din drikkedunk når du motionere vil du jo ikke udsætte dig selv for hormonforstyrrende stoffer, men det gør du måske, uden du aner af det. Derfor skal du undgå PVC, bisphenol A og polyflourerede stoffer i din og dine børns drikkedunke og flasker.

Hvis du er i tvivl om der er ftalater i produkter du køber i en butik, så spørg personalet til råds, og vær ekstra opmærksom hvis du køber produkter over nettet der er produceret uden for EU, da ftalater ikke er ulovlige at anvende i lande udenfor EU.

 

Flere ressourcer:

Se også dette...