Graviditet – er strækmærker arveligt?

Er strækmærker arveligt? Strækmærker er noget alle kvinder får på en eller anden måde, og på et eller andet tidspunkt i livet. Men hvor vi med garanti får dem, er under vores graviditet. Det giver ganske enkelt sig selv, eftersom strækmærker kommer ved at huden bliver overbelastet under udvidelse, hvilket i dén grad er noget der sker under en graviditet.

Men vi kvinder får også strækmærker på mange andre tidspunkter end blot ved en graviditet. Det kan komme før og selvfølgelig også efter. Så vi kan ikke lade være med at spørge os selv om hvorvidt det er arveligt? Hvad kan vi gøre for at forebygge strækmærker eller dække dem så de ikke er så synlige.

Det er selvfølgelig ærgerligt at vi tænker sådan ved noget der sker helt naturligt på vores krop, men når vi ser alle de ”fejlfrie” skuespillere og modeller i magasiner, kan vi ikke lade være med at ønske vi så sådan ud – for de har jo ingen strækmærker. Og endda heller ikke efter en graviditet.

Se også: Sådan træner du din bækkenbund efter fødslen

Hvad er strækmærker og er det arveligt?

Strækmærker er som nævnt noget der sker når din hud bliver belastet i forbindelse med udvidelse. I en dybere forstand, kommer strækmærker når huden ikke kan følge med, for hvis huden fik tid nok til at udvide sig, ville huden ikke nødvendigvis få strækmærker. Men når maven udvider sig så gevaldigt som den gør på så kort tid under en graviditet, er der ikke noget at sige til det.
Huden har flere lag, og det lag vi ser som strækmærker, er det midterste. Dette midterste lag bliver simpelthen revet over, og bliver derfor synligt på det øverste lag som er det mest synlige lag. Alt sammen også en procedure der sker under en graviditet.

Med hensyn til at om strækmærker er arveligt, så er kan det sagtens være det. Hvis der i din familie med udgangspunkt på kvinderne findes strækmærker ca. de samme steder på kroppen, er der stor sandsynlighed for at du ligeså vil få selvsamme strækmærker. Også ved en graviditet. På den måde er strækmærker arveligt. Strækmærker er dog i samme bås som rynker. Rynker er også noget der er arveligt, men rynker kan vi forebygge og kæmpe i mod. Det samme kan vi altså også med strækmærker.

Så hvis din mor, moster, mormor osv. Har fået strækmærker under en graviditet, får du meget vel lignende under en graviditet.

Se også: Hvor lang tid tager det at komme sig over fødslen

Hvad kan vi gøre mod strækmærker?

Det kan godt være strækmærker er arveligt og det ikke kan undgås under en graviditet. Men som vi kort fortalte, så kan vi forebyg strækmærker ligesom vi kan med rynker. Hvis du inden en graviditet allerede har fået anskaffet dig nogle strækmærker, så betyder det slet ikke at du kan undgå dem når du så kommer i en graviditet. Uanset om du er under en graviditet lige nu, eller ej skal du være velvidende om at du kan købe hudplejeprodukter der hjælper på strækmærkerne. Disse cremer forsøger at hele huden bedst muligt som en naturlig procedure, hvilket vil sige det også gælder arveligt ankommende strækmærker.

Når du skal finde de rigtige produkter, er det vigtigt at skelne mellem produkter der er til før du får strækmærker og de produkter der skal bruges når du har fået dem, da der her er stor forskel på effekten af dem.

Se også: Få en flad mave efter fødslen?

Arveligt, graviditet eller ej

Uanset om du får dine strækmærker, eller har fået dem gennem en graviditet eller strækmærkerne er arvelige, bør du huske på at de er en del af dig som helhed. Er strækmærkerne kommet arveligt, er det en måde at genspejle dine tidligere generationer som du fører med videre. Det kan lyde sært, men du bør være stolt af de strækmærker du har fået fra din mor, hendes mor osv. Det er noget der kendetegner jer, og kun jer.

Det samme gælder ved strækmærker der kommer fra en graviditet. De strækmærker du får på grund af en graviditet, er noget der er sket i forbindelse med at give et liv til verden. Det er dine strækmærker der er kommet på grund af dit barn under din graviditet. Det bedste du kan gøre for dig selv, er at acceptere dem eftersom strækmærker ikke vil komme til at mindske din livskvalitet eller livsglæde udover den synlige og derved psykologiske.

Se også dette...

hvad er ftalater? Find svaret her
Tips

Hvad er ftalater?

Hvad er ftalater? Hvis du er en af dem der ikke har 100% styr på, hvad Ftalater er, i hvilke produkter de kan gemme sig

Hvad skal sund kost indeholde
Tips

Hvad skal sund kost indeholde?

Vi læser os blinde i så mange faktorer der er en del af en ”sund kost”. Det er bare utrolig svært at finde hoved og