Hvad skal sund kost indeholde?

Vi læser os blinde i så mange faktorer der er en del af en ”sund kost”. Det er bare utrolig svært at finde hoved og hale i, hvad det egentlig er. Vedrørende sund kost, bliver vi meget påvirket af medierne, specielt de sociale af slagsen. De mennesker folk følger mest i verden, er dem der ligner noget der er skåret i granit. Dem der ser ud til at have boet i et fitnesscenter hele deres liv, og samtidig spist mad tilsvarende vægten af en gennemsnitlig sort/hvid ko.

Det er ikke fordi, at alt hvad du har læst og hørt, er forkert, nødvendigvis. Du skal dog bare huske på, at hvis du ikke er det samme sted i dit liv, som dem du følger, så er den samme kost ikke nødvendigvis sund for dig og din krop.

De 3 myter

Vi skal jo starte et sted, når vi snakker om sund kost. Her vil vi tage udgangspunkt i det, mange snakker om, men som ingen ved særlig meget om. Det betyder ikke at vi skal gå helt Professor Gråhår i den, men vi vil dog drøfte dem, så du i fremtiden vil give dem opmærksom hed.

Her er der tale om proteiner, kulhydrater og fedt. Disse 3 ”myter” vil vi komme nærmere på, én ad gangen.

Fedt

Hvad gør fedt egentlig for kroppen? Hvorfor skal vi have det i vores overvejelser, når vi snakker om sund kost?

Fedt er den energi du tilfører kroppen. Det er nødvendigt, da det holder kroppen i gang, men dog skal vi være ganske påpasselige. For meget fedt, øger risikoen for hjerte- karsygdomme, for ikke at nævne overvægt – men sidstnævnte havde du nok gættet.

Vandende skiller ved mættede og umættede fedtsyrer. De fedtsyrer der er bedste for dig, er de umættede. Disse fedtsyrer kommer fra planter og, som eksempelvis kunne være fra oliven eller avocadoer.

Kulhydrater

Vi har allerede snakket energi, da vi var inde på fedt. Men kulhydrater og fedt går typisk hånd i hånd, hvilket også er derfor at kulhydrater er kroppens vigtigste energikilde. Det er en god idé at skære ned på kulhydraterne, så du ikke får for meget energi. Hvis du får for meget energi og ikke for det brugt, så bliver det bare gemt væk i kroppen til ingen gavn.

Proteiner

Du kan ikke komme ind på en sund kost, uden at snakke om proteiner. Det er utrolig vigtigt at du får proteiner, hvilket er uanset om det er i en sund kost eller ej.

Proteiner er utrolig vigtigt for kroppen, hvilket aldrig vil kunne understreges nok. Proteiner udgør nemlig 15% af vores kropsmasse, hvilket altså ikke er en lille andel. Protein er vigtigt for at opretholde en naturlig og sublim muskulatur, uanset hvilken størrelse ud har, samt hvilken situation du er i. Protein er bare vigtigt på alle tænkelige måder, når vi snakker sund kost.

Opsummering plus det løse

Du bør altså skære ned på kulhydraterne, vælge den rigtige type fedt (som stammer fra planterne) og så skal du huske at spise protein, her har du en god begyndelse på en rigtig sund kost.

Foruden dette, så skal du huske at drikke nok vand. Drik gerne ca. 2 liter vand om dagen, for at være sikker på din krop er velsmurt, og alting fungerer optimalt.

Ved sund kost, så er der også alle de gængse råd, som heller ikke kan påpeges nok. Du kender dem sikkert, men du får dem alligevel;

  • Skær ned for salt
  • Spis mindre sukker og usundt
  • Spis dig aldrig mæt
  • Spis magert kød (her er der flest proteiner at hente)

Følger du alt dette, så er du rigtig godt på vej mod en sund kost, og hvis du virkelig vil give den en skalle, så krydrer vi det med lidt motion også.

Kosten er ca. 70% af den maksimale sundhed, hvor de sidste 30% er fysisk aktivitet. Så hvis du vil have så meget ud af en sund kost som muligt, så kan du med fordel tage nogle gå ture i ugen. 4 gåture á 30 minutter over 7 dage, og så er du rigtig godt på vej.

Jeg håber du blev klogere på, hvad en sund kost bør indeholde og holde sig fra.

Se også dette...

Få en flad mave efter fødslen
Tips

Få en flad mave efter fødslen?

Efter fødslen, kan alting virker hårdt og uoverskueligt. Og specielt vores udseende er noget vi tænker meget over under graviditeten samt efter fødslen. Det er