Hvordan behandler man tør hud?

Hvordan behandler man tør hud? For at forstå hvordan du behandler tør hud, skal du først vide og forstå hvad tør hud er, og hvorfor det opstår.

Huden er kroppens største organ, og dækker hele kroppen som et ydre skjold. Huden har mange funktioner, og det er vigtigt at du plejer din hud, så den kan yde sine vigtigste funktioner.

Hudens hovedfunktioner er blandt andet at beskytte kroppens væv mod ydre påvirkninger, opretholde en lav PH-værdi og spiller en stor rolle i kroppens konstante kropstempereringen.

Hvad med tør hud?

Kan tør hud ordnes nemt?

Hvis du ikke plejer din hud, kan du ende op med af få en tør og irritable hud, som mange i den danske befolkning døjer med hver dag.

Tør hud vil vise sig som; tør, skællende hud, og huden vil føles prikkende, stikkende og kløende. Når du har tør hud, vil der ofte komme røde prikker der hvor huden er tør, fordi huden bliver irritabel og mere sårbar.

Når huden bliver tør og mangler fugt, så ”krakelerer” hudens overflade. Det yderste lag hud kan derfor ikke ”holde” på fugten, som normal intakt hud vil. Når du behandler tør hud, er det en lokalbehandling. Her vil du prøve at reparere hudens yderste lag med skånsom- og beroligende vask, og en fed, fugtgivende creme eller salve.

Se også: Hvad er ftalater

Kan børn få tør hud?

tør hud i ansigtet vitaminer

Tør hud kan ses hos både børn, voksne og ældre mennesker. Hvis det fremkommer hos børn, vil det ofte kategoriseres som en Atopisk eksem eller i daglig tale som børneeksem. Symptomerne ses ved at huden bliver hævet, rød, revner, klør, og fremkommer ofte i bøjefurene – albuebøjninger, knæhaser, håndled og fodled.

Hvis du oplever disse symptomer hos dit barn, er det vigtigt at få afdækket om det er Atopisk hud (børneeksem), eller ej, og derfor er det vigtig at få det undersøgt at lægen. Hvis du har et barn med børneeksem, eller tør hud, er det vigtigt at du starter behandlingen og plejen af huden, allerede fra når barnet skal i bad.

Almindelig sæbe udtørrer huden også selvom det hedder neutral uden hverken parfume eller parabener i. Delve sæben er udtørrende for huden. Det er derfor vigtigt at du tager på apoteket og får købt noget skånsom, beroligende og fugtgivende vask der ikke indeholder sæbe. Men som har vaskeaktive stoffer, der på den måde vasker huden ren, og beroliger huden ved at bevare en lav PH-værdi.

Når du har vaskegel eller olie, er det altafgørende at du får en mild, fed og fugtgivende creme som du kan smøre barnets hud med. Og det er så ofte som muligt, så du fugter, nærer og reparere barnets tørre hud.

Se også: Tips til god hårpleje

Hvad er det, du selv kan gøre?

Hvad kan du gøre mod tør hud?

Børn med tør hud, har det med at klø meget i den forvejen irritable hud, og de vil ofte klø om natten. I nogle tilfælde når børn har tør hud, kan de kradse sig selv til blods om natten. Det er varmt når de sover, og varme får huden til at klø endnu mere. Det er derfor vigtigt at forebygge at børnene kradser og klør når de sover, og dette kan du gøre ved at lade børnene sove i et køligt værelse og undgå uldtøj.

Der er lavet rigtig mange cremer og produkter til tør hud som Foreo Luna Go m.m. men når det gælder børneeksem bør du gå på apoteket samt få den rette vejledning til netop dit barn. Helt ligesom de rigtige produkter der kan reparere dit barns eksem.

På apoteket findes A-Derma serien der indeholder havre, som virker kløestillende, helt ligesom du finder sæbefri vask- og olie, cremer og reparationscremer til, hvis der er kradset hul på huden.

I svære tilfælde af børneeksem er almindelig hudpleje ikke nok, og her kan det i perioder være nødvendigt at behandle med en hydrocortision creme, som slår inflammationen i huden ned.

Huskeregler til dig med tør hud

Huden udtørrer mere om vinteren, da det bliver koldere i vejret, og derfor får huden brug for mere fugt og næring. Så selv hvis du ikke har eksem eller en anden hudsygdom, er det altid godt at bruge en creme designet til tør hud, vask i milde sæbefri vaskeprodukter, gå over til en federe creme eller en creme med mere fedtindhold i vintertiden, og invester i f.eks. Ren hudpleje eller kvalitets brand.

Se også dette...

brug en glattebørste test til at finde den bedste
Skønhed

Glattebørste test

Glattebørste? Er det ikke bare en børste med en glattejern eller omvendt? Det er et ikke brugbar produkt men nok nærmere endnu en ting der

Fjern hår med Philips Lumea IPL
Skønhed

Fjern hår med Philips Lumea IPL?

Skønheden kræver mange daglige og ugentlige rutiner. Og en af de værre skønhedsrutiner er kropsbehåring. Hårfjerning kan være en omstændig proces hvor deres findes mange