Hvordan behandler man tør hud?

Hvordan behandler man tør hud? For at kunne forstå, hvordan du behandler tør hud, skal vi starte med at forstå, hvad tør hud er, og hvorfor det opstår.

Hvis vi starter med huden i sig selv, så er det kroppens største organ, og dækker hele kroppen, som et ydre skjold. Huden har mange funktioner, og det er vigtigt at du plejer din hud, så den kan yde sine vigtigste funktioner. Hudens hovedfunktioner er bland andet at: beskytte kroppens væv mod ydre påvirkninger, opretholder en lav PH-værdi og spiller en stor rolle i kroppens konstante kropstempereringen.

 

Hvad med tør hud?

Kan tør hud ordnes nemt?

Hvis du ikke plejer din hud, kan du ende op med af få en tør og irritable hud, som mange i den danske befolkning døjer med hver dag. Tør hud vil vise sig som; tør, skællende hud, og huden vil føles prikkende, stikkende og kløende. Når du har tør hud, vil der ofte komme røde prikker der hvor huden er tør, fordi huden bliver irritabel, og mere sårbar. Når huden bliver tør, og mangler fugt så ”krakelere” hudens overflade, og det yderste lag hud, kan derfor ikke ”holde” på fugten, som en normal intakt hud vil. Når du behandler tør hud, er det en lokalbehandling, hvor du vil prøve at reparere hudens yderste lag, med skånsom- og beroligende vask, og en fed, fugtgivende creme, eller salve.

Se også: Hvad er ftalater

 

Kan børn få tør hud?

tør hud i ansigtet vitaminer

Tør hud kan ses hos både børn, voksne og ældre mennesker. Hvis det fremkommer hos børn, vil det ofte kategoriseres det som en Atopisk eksem, eller i daglig tale som børneeksem, og symptomerne ses ved at huden bliver; hævet, rød, revner, klør, og fremkommer ofte i bøjefurene – albuebøjninger, knæhaser, håndled og fodled. Hvis du oplever disse symptomer hos dit barn, er det vigtigt at få afdækket om det er Atopisk hud (børne eksem), eller ej, og derfor er det vigtig at få det undersøgt at lægen. Hvis du har et barn med børne eksem, eller tør hud, er det vigtigt at du starter behandlingen og plejen af huden, allerede fra når barnet skal i bad. Almindelig sæbe udtørrer huden, og også selvom det hedder neutral, og der ikke er hverken parfume eller parabener i, så er selve sæben udtørrende for huden. Det er derfor vigtigt at du tager på apoteket og får købt noget skånsom, beroligende og fugtgivende vask, der ikke indeholder sæbe, men som har vaskeaktive stoffer, der på den måde vasker huden ren, og beroliger huden ved at bevare en lav PH-værdi. Når du har vaskegel eller olie at vaskeolie, er det altafgørende at du får en mild, fed og fugtgivende creme som du kan smøre barnets hud med, så ofte som muligt, så du fugter, nærer og reparere barnets tørre hud.

Se også: Tips til god hårpleje

 

Hvad er det du selv kan gøre?

Hvad kan du gøre mod tør hud?

Børn med tør hud, har det med at klø meget i den forvejen irritable hud, og de vil ofte klø om natten. I nogle tilfælde når børn har tør hud, kan de kradse sig selv til blods om natten, fordi det er varmt når de sover, og varme får huden til at klø endnu mere. Det er derfor vigtigt at forebygge at børnene kradser og klør når de sover, og dette kan du gøre ved at lade børnene sove i et køligt værelse og undgå uldtøj. Der er lavet rigtig mange cremer og produkter til tør hud som Foreo Luna Go m.m. men når det gælder børne eksem bør du gå på apoteket at få den rette vejledning til netop dit barn, og få de rigtige produkter der kan reparere dit barns eksem. På apoteket findes der en serie der hedder A-Derma, der indeholder havre, som virker kløestillende, sæbefri vask- og olie, cremer og reparationscremer til, hvis der er kradset hul på huden.
I svære tilfælde af børneeksem er almindelig hudpleje dog ikke nok, og her kan det i perioder være nødvendigt at behandle med en hydrocortision creme, som slår inflammationen i huden ned.

 

Huskeregler til dig med tør hud

Huden udtørrer mere om vinteren, da det bliver koldere i vejret, og derfor får huden brug for mere fugt og næring. Så selv hvis du ikke har eksem eller en anden hudsygdom, er det altid gode hudplejeråd du kan følge, ved at; brug en creme der er lavet til tør hud, vask i milde sæbefri vaskeprodukter, gå over til en federe creme eller en creme med mere fedtindhold i vintertiden, og invester i nogle god hudpleje der blandt andet kan købes på dit lokale apotek – din hud vil takke dig.

Gav indholdet dig svar?
Sending
User Rating 5 (1 vote)

Skriv en kommentar

Sending