Regntøj er noget der skal findes i ethvert dansk hjem med det vejr vi har. Ofte har sommerdagene som virker udelukkende til at bestå regn. Det er dog langt fra alle der har regntøj, og endda det helt rigtige regntøj, hvilket der kan være flere årsager til. En af de årsager der går igen er, at regntøj simpelthen bare ikke er kønt. Det er endda ikke engang særlig behageligt at have på, det meste af det vi kan vælge på hylderne.
Hvis vi ser indad, så kan denne opfattelse af regntøj skyldes at vi ikke har sat os ind i hvad det egentlig er og hvad det faktisk gør. Vi undersøger slet ikke markedet for regntøj, da det ganske enkelt ikke har interesse.
Forhåbentligt, er det noget vi kan ændre lidt på her med tips til at vælge regntøj til børn og voksne.
Færre sygedage
Den tykke trøje du har af bomuld, er ikke nok når det regner. Heller ikke ved støvregn. Trøjen er ikke i kategorien regntøj og den er ikke skabt til det formål at afvise regnen fra din krop. Der er nærmest værre at gå rundt i vådt tøj, eller bare mindre vådt tøj, end ikke at have noget på ude i regnen. Dette skyldes at det våde tøj vil køle din krop på en helt anden måde end hvis du står og lader regnen ramme din krop direkte.
Færre sygedage bør være nok motivation for at anskaffe det helt rigtige regntøj. Det er ikke rart at være syg, og jo færre sygedage du har på din arbejdsplads jo bedre – og det ser chefen også.
Se også: Hvordan tørrer du tøj nemmest?
Forskellige typer af regntøj
Som vi nævnte i starten, så er der rigtig meget forskelligt regntøj på markedet, hvor vi som uvidende danskere måske bare tænker at det hele er vandtæt, så derfor tager vi det billigste, selvom det tilmed også er mindre kønt at gå med. Men alt regntøj er altså ikke 100 procent vandtæt.
Der findes nemlig regntøj til alt efter hvor vandtæt det skal være. Noget regntøj holder eksempelvis kun let regn ude i 3-4 timer, hvor andet kan klare en heftig byge i 8 timer.
De 4 kategorier
Der er derfor 4 kategorier af regntøj til alt efter hvor vandtætte de er.
- Åndbart
- Åndbart regntøj er der hvor din krop kan ånde uden problemer. Åndbart regntøj kan typysk modstå et vandsøjletryk op til 5.000 mm, og vil kunne holde dig ganske tør i 2-3 timer ved let regn. Der findes dog også åndbart regntøj med et vandsøjletryk op til 10.000 mm, hvilket vil kunne modstå kraftig regn i mellem 4 og 8 timer, men det hyppigste åndbare regntøj har et vandsøjletryk på de 5.000 mm.
- Let beskyttende
- Let beskyttende regntøj har typisk et vandsøjletryk mellem 3.000 og 5.000 mm. Det er umiddelbart lavere end det åndbare regntøj, men materialerne er anderledes. Her er der tale om PU-belagte materialer, hvilket modstår regnen bedre end det åndbare. Let beskyttende regntøj kan holde dig tør i let til middel regn i mellem 2 og 4 timer.
- Middel beskyttende
- Middel beskyttende regntøj kan modstå et vandsøjletryk på mellem 5.000 og 15.000 mm. Dette gør at det kan modstå regn i 4-8 timer med kraftig regn.
- Tung beskyttende
- Til slut har vi det ”tunge” regntøj. Her kan der modstås et vandsøjletryk på mere end 15.000 mm. Dette vil holde dig tør i meget kraftigt nedbør i mere end 8 timer.
Se også: Tips til at holde tøjet rent
Nu har du forhåbentlig en idé om hvor meget forskelligt regntøj der eksistere og nu ved du at du kan se hvor godt det beskytter alt efter hvor højt et vandsøjletryk det kan modstå.
Det er en rigtig god idé at have lidt forskelligt i garderoben, specielt i et land som Danmark. Her kan vi gå fra et vejr til et andet og derefter til et tredje på 24 timer. Det bedste vil være at have noget let og åndbart regntøj og så noget middel eller tungt. Medmindre du ofte er udenfor i alt slags vejr, så bør du selvfølgelig benytte dig af regntøj i den tunge kategori. Nu er det bare at finde det helt rigtige regntøj og eventuelt se hvad du har i forvejen og i hvilken kategori den tilhører.